Møterom / Samhandlingsrommet

Samhandlingsrommet

Skrevet av: Helge Rønnekleiv

Publisert: 16.08.16 - Sist oppdatert: 16.08.16

En møteplass tilrettelagt for god samhandling med videodeltakere fra avdelingskontoret, hjemmekontoret eller på telefon fra bilen gir både økonomiske og miljømessige besparelser. Det bidrar samtidig til mer effektiv arbeidstid for de ansatte. Klargjør for opptak/streaming så øker møtets verdi ytterligere! Dette er et møterom som gir en optimal brukeropplevelse også ved tradisjonelle møter.

Teknisk løsning

Her utnyttes teknikken til det fulle. Man bruker gjerne to skjermer hvor videodeltagere vises på den ene skjermen og budskapet -presenteres på den andre, eller to personer viser sitt skjermbilde samtidig. Ofte har flere deltagere behov for å vise og presentere innhold. Da legges det opp til flere tilkoblingspunkter i bordet, noe som sikrer sømløs overføring mellom flere brukere. Spesielt viktig her er at løsningene er godt integrert i innredning. Det er også viktig å ha tilstrekkelig bånd-bredde for at kvaliteten på videooverføringen skal bli best mulig.


Brukergrensesnitt

I et samhandlingsrom er det flere elementer som skal spille sammen. Videokonferanse med bilde av møtedeltakerne og ulike dokumenter som f. eks. presentasjoner, prosjektarbeid, regneark, etc. Begge parter vil beholde informasjonen slik at kanskje også interaktive tavler er integrert. Ofte utarbeides det et brukergrensesnitt som enkelt forteller brukerne hvordan alt skal betjenes. Det er viktig at det legges tid og ressurser i å utvikle et godt brukergrensesnitt. Et enkelt tastetrykk er nok til at et godt og effektivt møte kan starte.


Støy og lysreflekser

Her er det flere klare anbefalinger og føringer for å oppnå et godt resultat. Man må være spesielt bevisst på overflater og fargevalg for de delene av rommet som dekkes av videokameraer. Toner av grått og blått egner seg godt. Gulv bør være teppelagt da dette gir en mer tilpasset akustikk. Bruk lydabsorbenter på veggene, dette bidrar til å skape demoptimale forhold for god akustikk. Her har vi mye å by på og våre løsninger fungerer også veldig fint som utsmykning.


Innredning

Møtebordet i et samhandlingsrom er ofte kileformet, dette gjør det enklere for mottaker å se møtedeltagerne. Teknikken er fullt integrert i møtebordet i nedfelt bordbrønn.
Stolene bør være heltrukket med tanke på de akustiske forholdene. Her anbefales å tenke ergonomi, funksjon og komfort før design. Hjul kan være en fordel da dette støyer mindre når man beveger på stolen.


God lyd

I et samhandlingsrom med videokonferanse eller telefonkonferanse er lyden meget viktig – både for å forhindre unødvendig støy, men spesielt med tanke på møtedeltakernes oppfattelse av det som blir sagt på hver side. Lyden er oftest viktigere enn bildet – lett å glemme. Velg en lydløsning som gir god og riktig lyd i forhold til akkurat det rommet som er valgt. Mikrofonen må være godt tilpasset og lydinnstillingene riktig gjort. Lyden styres helst fra et brukerpanel. Møtedeltakerne bør sitte 1-1,5 meter fra mikrofonen.


BYOD
BYOD (Bring Your Own Device) er stadig mer populært. Vi ser at fler og fler bruker ipad, nettbrett eller mobil i møter. Da er det viktig at det også er lagt til rette for at disse kan koble seg til i rommet og vise sitt innhold. Dette gjøres i dag enkelt via trådløs teknologi som også gir deg muligheter utover det å presentere innhold. Med de verktøyene som er på markedet i dag kan du enkelt dele filer/dokumenter, flere kan arbeide i samme dokument, dele tegneverktøy etc. Dette skaper samhandling i møtet, og du får mer engasjerte deltakere og effektive møter.

Anbefalte saker:

Img 0835

Bli kjent med Inventum Narvik Kontorsenter

Inventum Narvik Kontorsenter ble etablert i oktober 2016. ...
Savo Skisse Cover

Inventumkatalogen 2019/2020

Se hele katalogen her - nå med linker ...
Unadjustednonraw Thumb 188e

Bli kjent med Inventum Kontor og Kaffe

Inventum Kontor og Kaffe er en totalleverandør innenfor ...
Kaffe

Forskjellige kaffedrikker

Det finnes mange forskjellige kaffedrikker. Her kan du ...