Ergonomi / Unngå inaktivitet med variasjon og bevegelse på jobb

Unngå inaktivitet med variasjon og bevegelse på jobb

Skrevet av: Inventum

Publisert: 30.08.16 - Sist oppdatert: 13.02.20

Menneskekroppen er ikke laget for å sitte stille og inaktivitet over lengre perioder kan være direkte helsefarlig. En stor australsk studie har konkludert med at jo flere timer du sitter stille, jo høyere risiko er det for en tidligere død. Den australske studien har undersøkt TV- titting i hovedsak, men påpeker at det samme gjelder stillesitting i andre sammenhenger.

Typiske plager som er relatert til mye stillesitting er ryggplager, senket forbrenning, økt kroppsvekt, dårlig kolestrol, større fettdepoter og høy trykk på ryggsøylen. Så hvordan kan du motvirke dette?

Oppsummert får vi dårlig bevegelighet og dårlig blodsirkulasjon ved å sitte. Kroppen vår er laget for å brukes. Den trenger belastning, ikke avlastning. Beina behøver aktivitet for å opprettholde bevegelighet og styrke og når vi bruker bena pumper benmuskulaturen blod til hjertet og rundt i kroppen. Ben i naturlig bevegelse er med på å stumulere det meste av kroppen så opp å stå! Du vil få mer energi, bedre blodsirkulasjonen, stresse hjertet mindre, bedre balanse og få en sterkere rygg. Bevegelse og variasjon er stikkordet for arbeid ved kontorpulten!

Tiltak for å unngå inaktivitet

  • Du kan forebygge ryggplager ved å unngå langvarig sitting, særlig når du har vondt. Varier bevegelse og kroppsstilling, reis deg og beveg deg gjerne litt bort fra kontorstolen når og så ofte du kan.
  • For bedre oppmerksomhet, våkenhet og mental styrke: Å gå øker blodsirkulasjonen i hele kroppen og vekker deg. Økt blodsirkulasjon til hjernen skjerper oppmerksomheten. I flere studier er også bedre fysisk form knyttet opp mot høyere intelligens og høyere mental fleksibilitet.
  • Start for eksempel med et 15 ukers treningsprogram hvor du har som mål å gå 10 000 skritt hver dag. Dette gir økt utholdenhet, økt psykologisk velvære og kan også påvirke en rekke variabler som er indikatorer for god helse.
  • For å lindre og forebygge ryggplager er det bra med 20-30 minutter daglig aktivitet som f.eks gange. Ryggen er skapt for bevegelse og vi vet med stor sikkerhet at ryggen leges best og raskest ved at du her i aktivitet. Å være i aktivitet kan bety å gå, strekke seg eller bøye seg. Unngå uansett å sitte for lenge, da dette forverrer smerter hos mange.
  • I tillegg til reduksjon av ryggplager, vil en aktiv og variert hverdag også kunne redusere riskioen for benskjørhet og benbrudd. Norge ligger i verdenstoppen for benbrudd, uten at forskere vet helt hvorfor. 30 min moderat aktivitet per dag er nok til å redusere risikoen for at det skjer deg.
  • Ved å gå minimum 30 minutter per dag, kombinert med variasjon i arbeidsstillingen med balansebrett, stående jobbing og mirkopauser vil du kunne oppleve en positiv effekt på forstoppelse, overvekt, muskelstyrke, reaksjonstid, søvnkvalitet og humør.

Anbefalte saker:

Img 0835

Bli kjent med Inventum Narvik Kontorsenter

Inventum Narvik Kontorsenter ble etablert i oktober 2016. ...
Savo Skisse Cover

Inventumkatalogen 2019/2020

Se hele katalogen her - nå med linker ...
Unadjustednonraw Thumb 188e

Bli kjent med Inventum Kontor og Kaffe

Inventum Kontor og Kaffe er en totalleverandør innenfor ...
Kaffe

Forskjellige kaffedrikker

Det finnes mange forskjellige kaffedrikker. Her kan du ...